Vilket språk är lättast?


Tyskan är mest likt svenskan eftersom den kommer från samma språkfamilj.
Tyskan har många ord som är lika svenskan. Uttalet är lätt att lära sig för svensktalande. Grammatiken som är viktig när man ska bilda eget språk i tal och skrift är relativt invecklad och har en ökad svårighetsgrad ju längre man läser språket.

Spanska och Franska kommer båda från den romanska språkfamiljen. De har liknade grammatik och har samma sätt bygga sitt språk på. Grammatiskt uppfattas dessa språk som "lika svåra". I Spanska uttalas orden som de står skrivna och uttalet är relativt enkelt att lära sig. Franska kan uttalet vara en utmaning i början eftersom det finns många språkljud och uttal som inte finns i svenskan. Med hjälp av pratövningar i klassrummet och länkar på webben att träna vidare med underlättas detta mycket för eleven och blir inte så svårt att lära sig.

Spanskan har många låneord från arabiskan medan Franskan lånat ut många ord till engelskan. Hela 30% av det engelska ordförrådet kommer från franskan*. Eleven kan ofta tänka ett varv via engelskan och upptäcker då att man redan kan ordet på engelska. Är du bra på engelska förstår du lättare många franska ord. Å andra sidan, om du lär dig franska blir du bättre på engelska. 

Det är svårt att säga vilket av språkvalen som är lättast att lära sig. Tycker man någonting är roligt och intressant lär man sig säkerligen lättare, med mer motivation. Säkert är att tyska, spanska och franska alla kräver ett visst engagemang eftersom man inte "utsätts" för dessa språk på samma sätt som engelskan som vi ständigt har runt oss. I min undervisning strävar jag efter att locka fram elevens kreativitet och att variera innehåll och arbetssätt på lektionerna.

När man väljer ett språk ska man fundera över varför man själv skulle ha nytta av att läsa detta språk och inte fundera så mycket på vad kompisar eller syskon valt. Alla språken är roliga att kunna när man reser och alla språken har olika spännande saker i sin kultur som gör att man känner att man vill lära sig mer om länderna där språket talas.

Lycka till med ditt val!

*http://www.eurolondon.com/blog/en/10-french-loanwords-used-in-the-english-language/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.